fbpx

Det finns två situationer som är extra utmanande för oss som ger sig på att ändra något så omfattande som livsstil. Så utmanande att det ofta är här de goda intentionerna och planen inte håller.

Den ena situationen är när man är på resande fot. Man är utanför sin rutin och sitt “revir”, där man vet vad man har, vart man har dom, och hur man ska göra. Man ställs inför val och situationer man inte är van vid, man triggas av miljöer (hej, flygplats!), man hittar inte det man behöver (stora portioner grönsaker), eller man vet inte hur man ska fråga efter det man behöver (是酱汁里的糖吗?????).

För att inte tala om idén att “unna sig” när man är på semester-resa…

Den andra situationen är när man umgås med andra. Resor involverar ofta också umgänge med andra, vilket gör det till en “dubble whammy” vad gäller utmaningar.

Tillbaka till det här med att umgås med andra. Vad som händer är att vi blir obekväma med att bete oss annorlunda och göra val som skiljer sig från det de andra gör, och från det vi gjort innan. Vi ska nu hantera både våra egna känslor av obehag och andras eventuella reaktioner, som också kan vara obekväma.

Dragningen till att passa in och anpassa sig ska inte underskattas! Det är lite som att använda cykelhjälm faktiskt. Ja, hur jag kom fram till den parallellen, det får du lyssna på här (6 min 34 sek lång):

Kontentan är att vi behöver öka vår tolerans för att känna obehag. Vi kommer vänja oss. Och så kommer de runt omkring oss. Så på med hjälmen, och öva obehags-toleransen. Den är som en muskel. Det blir lättare.

Tänk tillbaka på de gånger då du avvikit eller kanske till och med gett upp på en förändring du velat göra. Var det i samband med en resa eller i ett socialt sammanhang med vänner eller familj? Kommentera gärna nedan eller skicka mig ett meddelande om du inte vill kommentera “högt”. Jag svarar alla!