fbpx

Det är lätt att bli fartblind. Eller snarare “vardagsblind”. Det där med att små vardagliga saker liksom kryper på en utan att man märker det förrän det är för sent. När man redan fallit.

Det vill säga, fallit ifrån sina goda vanor och sina goda intentioner.

Det är också lätt att vara efterklok.

Jag borde insett. Jag borde sett det komma. Då hade jag kunnat stoppa mig själv och göra ett annat val. Nu blev det bara för mycket helt plötsligt.

Det är lättare med stora saker som kommer dundrande med buller och bång. Saker man vet kommer bli utmanande. Det är klart vi förbereder oss för dom.

Men vad gör vi med de där småsakerna som är så luriga? Den där vardagen som så oskyldigt går från intetsägande till överväldigande?

Efter många urspårningar och fall från den metaforiska hästryggen så började jag urskönja vissa mönster när jag kikade tillbaka på tiden innan själva fallet.

Detta ledde till att jag kunde skapa mig ett “fallskydd”. Det blev i form av några frågor som jag ställer mig med jämna mellanrum. Lite som en regelbunden “besiktning” av tillvaron då jag får chans att lägga märke till om det lilla börjar växa till sig och riskerar att välta hela tillvaron.

Här är mina frågor (något modifierade för att passa fler):

  1. Vilka tankar eller känslor återkommer med jämna mellanrum och snurrar omkring utan att jag har pratat om dom med någon?
  2. Sväljer du frustration och irritation? Håller du tillbaka? Känns det som om du håller på att spricka? Har du kort stubin?
  3. Får du tillräckligt med sömn?
  4. Finns det luft i kalendern eller börjar det bli trångt? Kompromissar du ofta för att tillmötesgå andra?
  5. Hur har du det med umgänget med vänner? Finns det en vän du behöver kontakta?
  6. Finns det någon du undviker att kontakta eller något du undviker att göra som du vet att du behöver ta tag i?
  7. Har du några “jag-bryr-mig-inte!” eller “vad-spelar-det-för-roll?” tankar?

Vad har du i din tillvaro, som var för sig kanske inte utgör någon fara eller ens en utmaning, men flera sammanlagt kan göra att vardagen ter sig övermäktig?

Kopiera gärna dom av mina som du kan relatera till och lägg till dina egna. Vi har olika sårbarheter i våran personlighet och vår vardag, så en fråga som är avgörande för mig behöver inte utgöra någon utmaning alls för dig.

Gör inte listan för lång bara, för då blir det inte av att du tar dig tid att svara på frågorna när påminnelsen poppar upp.

Kom ihåg att också lägga in någon påminnelse om den här “besiktningen” regelbundet. Som engångsföreteelse gör den ingen större skillnad. Det är i den oväntade påminnelsen mitt i vardagen som den verkligen har kraft att göra skillnad!

Jag har lagt in mina i Google Keep med en påminnelse varannan vecka.

Dela med dig i kommentarsfältet vilken eller vilka frågor som är avgörande i din “besiktning” för att du ska fortsätta “rulla” obehindrat på vägen mot dina mål.