fbpx

Jag hade en period på flera år då jag tyckte nyårslöften kändes helt irrelevanta. Det var inte något jag ville pyssla med. Dom funkade ju inte. 

Samtidigt så låg hoppet under ytan och pockade på. Men det var bäst att hålla tyst. Bästa att stänga ner. För att undvika besvikelsen för mig själv och framför allt skammen att – igen – inte göra det jag talade högt om att jag företagit mig.

Under den tiden fick jag syn på en träffande definition som fastnat:

–  “Vad är ett nyårslöfte egentligen?”

– “En att-göra-lista för första veckan i januari.”

Haha – Ja, det är många som gör som jag gjort, och helt lägger ner tanken på nyårslöften, just på grund av att att den här definitionen faller väldigt nära sanningen.

Det känns helt meningslöst att spendera tid på grandiosa planer för året som inte håller mer än några dagar, eller kanske några veckor om vi är riktigt, riktigt ihärdiga.

Varför blir det så?

1:a januari har ju ändå en förmåga att väcka något hoppfullt i oss. Tända en gnista. Öka känslan och energin för en nystart. Med ett helt oskrivet år framför oss känns möjligheterna påtagliga. Och just – möjliga.

 

Vad ett nyårslöfte inte är

Nyårslöften är inte magiska. Det är inte 1:a januari heller. Rent krasst är det som vilken dag på året som helst.

Nyårslöften, eller 1:a januari, gör inte våra mål och ambitioner lättare att nå. Det gör inte goda vanor ett dugg lättare att skapa eller hålla sig till.

Nyårslöften är inte en aldrig sinande källa av inspiration som räcker livet, eller året, ut.

Det finns inget i ett nyårslöfte som automatiskt gör att våra mål och ambitioner är både genomförbara och hållbara i längden.

Vad ett nyårslöfte kan vara

En förpliktelse till sig själv att förflytta sig mot en självvald målbild, på ett självvalt startdatum.

En kurskorrigering i vardagen med en väldigt specifik startpunkt som är lätt att komma ihåg och därför kan vara en hjälpsam referenspunkt i framtiden.

En personlig nystart som sammanfaller med många andras nystarter, och därför är en dag då man kan få god draghjälp från andra.

En dag som naturligt är en “bladvändardag” då omständigheterna bidrar med att dra ett tydligt streck mellan det som varit, som vi vill lämna bakom oss, och det som ligger framför. Vi får ett nytt, blankt uppslag att fylla, och möjligheterna kan kännas obegränsade.

Det vi behöver för att infria ett nyårslöfte

Om ren beslutsamhet skulle kunna ro ett nyårslöfte i land så tror jag inte vi skulle höra om så många brutna nyårslöften. Det är sällan man ser och upplever så stark beslutsamhet som i samband med nyårslöften.

När man inte infriar nyårslöftet så är det ofta just vår belutsamhet som får ta skulden. “Om jag bara hade varit mer beslutsam/övertygad/motiverad/[lägg till favorit-synonym här] så hade jag …” Till nästa försök gör man därför allt för att mobilisera ännu mer belutsamhet, som om styrkan i beslutet skulle vara avgörande för om man lyckas eller inte. 

Vi behöver beslutsamheten. Viljan till förändring. Den är absolut avgörande.

Men den räcker inte. Den är tillfällig. När beslutet är fattat så är beslutsamhetens roll utspelad.

Då behöver vi andra resurser, strategier och redskap för att ta nyårslöftet vidare. Sådana som ger oss förutsättningarna för att ta oss bortom den inledande inspirations-fasen, och den lömska “drift-fasen”, då vår uppmärksamhet lätt driver iväg med strömmen. 

Om du verkligen vill åstadkomma förändring

Börja då med att skapa en målbild som är mer motiverande, mer realistisk, mer hållbar – ja, mer genomtänkt än vad du gjort innan.

Förväxla heller inte stora, detaljerade planer med ett väl utarbetat mål. De är två helt olika saker. 

Låter ju enkelt, men vad är ett “väl utarbetat mål”? Hur ser det ut?

Svaret på den frågan har jag insett är lite längre än ett par rader. Därför håller jag på att kuckilura ihop en guide till att kunna skapa det. Det blir i form av en utmaning, så att vi kan få hjälp, inspiration och draghjälp från varandra.

Nu på fredag räknar jag med att ha den tillräckligt klar för att berätta mer, men redan nu kan du markera 1-7 december i kalendern för “Mål med Mening”, för det är då vi kör tillsammans.

En liten stund varje dag, och på en vecka kan vi ha en målbild som för oss framåt genom hela 2019 – och ännu längre!

Hoppas du hänger på!