fbpx

 Det här uttrycket klingar verkligen sant för mig:

Vi överskattar vad vi tror vi hinner med på en dag; och vi underskattar vad vi faktiskt får gjort på ett år.

 Varje år förundras jag över vad jag har upplevt, vad jag fått gjort och vad som har skett. Men det sker inte automatiskt.

Den givna känslan på slutet av året kan istället vara “oj, vad fort året har gått”. Eller så ser jag allt det jag hade tänkt och velat men som inte blev.

För att verkligen se vad som hände och bli sådär förundrad, så behöver jag medvetet blicka tillbaka. Ta mig en stund att reflektera och lyfta fram allt som hänt.

Årets reflektion ligger planerad i kalendern om ett par veckor. Det är så jag försäkrar mig om att det blir av – att schemalägga tid för reflektionen.

Här är mina tips och verktyg som jag använder:

 • Bokar in tid för reflektion i kalendern.
 • Kikar igenom min 5-års-kalender (en bok med några korta rader att sammanfatta dagen på. 1 sida, samma datum, 5 år i rad; länken ovan ger dig en glimt av hur den kan se ut.
 • Läser igenom brevet jag skrev till mig själv för ungefär ett år sedan genom “FutureMe.org“. Väldigt kul (och gratis) verktyg!
 • Använder “Year Compass” för att pränta ner mina reflektioner om året som gick och mina tankar, drömmar och planer för året som kommer. Den finns för gratis nedladdning, även på svenska! (En uppdaterad version för 2018-2019 tycks inte ligga ute, har skrivit och frågat när (om?) den kommer. Annars går det förstås att använda förra årets).

UPPDATERING: Fick svar från “Year Compass” och de planerar publicering av 2018-2019 års utgåva den 6:e december. Jag har därför skjutit på min årliga reflektion ett par veckor för att vänta in den. 

Att blicka tillbaka och inse vad jag har åstadkommit ger mig energi och att jag ser möjligheterna till att drömma lite större inför året som ligger framför. 

Känner man sig inte helt nöjd med året som varit så är det lätt att undvika en tillbakablick. Man vill bara lämna årets besvikelser bakom sig och blicka framåt. Mot det nya. Mot möjligheterna. Men det är viktigt att göra det ändå.

Att blicka tillbaka är en förutsättning för att kunna lära sig av erfarenheten, släppa det gamla, och gå vidare på ett kraftfullt sätt.

Det kan verka motsägelsefullt, men faktum är att när jag tar mig en rejäl, ärlig blick bakåt, så MINSKAR känslan av att jag står och stampar på samma plats, och ÖKAR drivkraften och energin att ta mig framåt.

Så:

 1. Ta fram kalendern.
 2. Boka in en tid för reflektion.
 3. Tillbakablicka (nytt ord! ;-)).

   

  Har du ett kraftfullt verktyg för reflektion och tillbakablickande? Dela gärna med dig i kommentarerna!