fbpx

Mål, målsättning, målbild, mållinje, måltavla, milstolpe.

Vokabulären känns väl igen?

Och så finns ju det jag nämnde härom dagen, nyårslöftet. Det är ett sorts “mål” som står i en klass för sig tror jag. Det är många som inte pysslar med nyårslöften just för att de bryts så lätt och sällan infrias.

Problemet med nyårslöften

Problemet med nyårslöften är att det ofta finns en underliggande förväntan på perfektion i dom. Att från denna dag, 1:a januari, ska vi aldrig mer, alltid, eller kanske varje vecka göra ditt eller datt.

När så livet gör sig påmint – vilket det ALLTID gör förr eller senare – då försvinner “magin” med nyårslöftet, och vi lägger ner. Ofta med självanklagelser i släptåg. Ännu ett misslyckat försök som utökar vårt redan stora lager av bevis på att vi inte klarar av att göra verklighet av det vi önskar.

Brutna nyårslöften blir tidsbestämda mål

Även om vi har övergett nyårslöften så sätter vi titt som tätt mål för oss själva ändå. Gärna med detaljerade planer för hur vi ska gå tillväga. “Magin” med 1:a januari finns inte med i spelet dessa gånger. Den är ersatt av ett “inför”. Inför sommaren, inför bröllopet, inför födelsedagen, inför hösten, inför…

Men efter det så är det ingen större skillnad mellan nyårslöften och vanliga mål. Det vi vill förändra är det samma. Förväntan på perfektionism är den samma. Utmaningarna är de samma.

Problemet med mål

Det finns ett fundamentalt problem med vanliga mål. Och det är att vi ÖVERFOKUSERAR på målet.

Ja, kanske du tänker, men det är ju det som är själva poängen med mål! Att hela tiden hålla dom framför oss så vi blir påminda och motiverade. Eller?

Nja. Mål i den bemärkelsen har faktiskt inte den dragningskraften. Vi tilldelar våra mål en roll de inte kan uppfylla.

Vi behöver tänka på våra mål på ett annat sätt, och angripa förändringen på ett nytt sätt. Vi behöver börja med att se till att målet är väl formulerat. Och för att göra det, behöver vi förstå vad som egentligen står på spel och vad som faktiskt kommer att ta oss över mållinjen.

Det viktiga vi missar

När vi överfokuserar på mål, missar vi att det egentligen handlar om två helt andra drivkrafter: IDENTITET och PROCESS.

Vad menar jag med det?

Jo, våra hjärnor söker alltid balans mellan vår identitet och våra handlingar. Identitet är därför det som driver våra handlingar. Samtidigt som våra handlingar hjälper till att forma vår identitet. Det är en cykel, där det ena påverkar det andra, och det andra påverkar det ena.

Då vi inte klarar av att i längden handla stick-i-stäv med vår identitet, så måste vi ta hänsyn till den när vi vill göra något nytt eller förändra något.

Processer (som till exempel vanor), är det som skapar förutsättningarna för att vi ska nå vårt mål.

Det är när vi lägger mer vikt på målet i sig än på de processer (vanor) som tar oss dit, som det slutar med att vi ger oss iväg och springer Göteborgsvarvet (ett inte helt ovanligt mål) mer eller mindre otränade och springer inte igen på ett halvår efter att vi stapplat oss över mållinjen.

Eller att vi ger upp vårt “löfte” att gå ner i vikt (ett väldigt vanligt mål) vid varje festligt tillfälle, eller varje fredag. Och helt kastar in handduken inför semestern och definitivt inför sista kvartalet på året då det känns lika bra att bara vänta och hoppas att nästa år ska bli annorlunda.

Men det kan bli annorlunda. Redan nu.

Det finns förstås fler aspekter av väl formulerade mål, men jag skulle säga att dessa två är de viktigaste.

Får vi kläm på dom, då har vi väldigt goda förutsättningar för att korsa mållinjen, vad det än är som vi vill åstadkomma.

Jag skulle så hemskt gärna vilja se dig lyckas, oavsett vilken förändring du försöker få till. Därför hoppas jag att du vill hänga på, och tillsammans med mig och andra i samma sits, formulera ditt motiverande, hållbara och drivande mål inför 2019. 

Sant – det är ingen magi med ett nytt år – men det hjälper att ha en tydlig startpunkt att förhålla sig till.

Det är här “Mål Med Mening” kommer in. 

Vad är “Mål Med Mening”?

Mål Med Mening är en utmaning (helt kostnadsfri), då vi under 7 dagar formulerar en tydlig och motiverande målbild inför 2019 – ett mål med mening – som vi inte vill eller känner oss tvingade att överge innan vi nått hela vägen fram.

Vi gör det tillsammans, för det blir roligare då, och det blir gjort!

Vi skapar de grundläggande förutsättningarna för förändring helt enkelt, genom att skapa ett väl formulerat mål.

Vi kommer prata om: 

  • Identitet – hur den påverkas och påverkar.
  • Målbilden – som den är och som den kan bli.
  • SMAR(T)-mål – modifierade!
  • Hinder – hur vi kan förutse och komma över dom.
  • Känslan – den som är viktigare än motivation.

Du kommer få tillgång till:

  • En daglig video och arbetsblad med ett uppdrag (tar ungefär 10 minuter/dag).
  • Privat Facebookgrupp för pepp, utbyte & svar på frågor.
  • Daglig support i Facebookgruppen.
  • 3 Facebook Live för Q&A, live pepp och coaching (frivilligt).
  • Inspelningar av Live-sessionerna.

BONUS: Webinar om HUR DU OMVANDLAR MÅLBILDEN TILL VERKLIGHET under 2019.

Spännande, eller hur?

Anmälan öppnar på måndag (26/11/2018) och utmaningen pågår 1-7 december.

Du kan klicka på den lila knappen här nedanför och lämna din emailadress om du vill få ett meddelande med länk när anmälan öppnas.

 

Jag ser mycket fram emot att höra om dina framtidstankar – och senare om framgångarna förstås :-)